• Thomas Edison.
  • Petter Higgs.
  • Werner Heisenberg.
  • Albert Einstein.
Saturday, November 28, 2015
Македонски (Macedonian)English (United Kingdom)

Најново ИЗВЕСТУВАЊЕ !

ИЗВЕСТУВАЊЕ ! (24.11.2015)
 
Почитувани посетители и учецници !

На линкот подолу е:

 
Се повикуваат сите ученици пријавени за демонстрации, да ги подготват своите демонстрации и да ги презентираат во петок, 27.11.2015  од 12.00 до 15.00 часот.
Стручна комисија од тројца професори ќе ја оценува секоја демонстрација.
Некои од демонстрациите се вметнати во програмата.
 
ДФРМ


ИЗВЕСТУВАЊЕ ! (23.11.2015)
 
Почитувани посетители и учесници !

Почитувани ученици и наставници, учесници на XL Школа „Млади Физичари“, 

Ве информираме дека подолу на линковите за секоја година одделно може да најдете податоци за Вашата пријава за Школата. За било какви забелешки обратете се до секретарот на друштвото, Наташа Кочоска.

Сите учениците што се пријавиле за демонстрација нека се подготват за петок, 27.11.2015. Најголем дел од пријавените ученици, своите демонстрации ќе ги постават и ќе ги изведат во ходникот/холот на факултетот, согласно програмата на Школата.

Во текот на утрешниот ден ќе објавиме дополнета програма со име и презиме на неколку ученици кои ќе ги изведат своите демонстрации во амфитеатоарот.

Во петок ќе ги известиме најдобрите учениците кои со своите демонстрации, повторно, во сабота ќе се претстават во амфитеатарот.

Учениците кои се пријавиле за тест натпревар им поскауваме пријатна подготовка.

Учесниците што се пријавиле, а уште не уплатиле котизација тоа да го сторат согласно известувањето за Школата. За сите усогласувања на електронскиот извод во банка од ДФРМ и вашите уплати, контактирајте со благајникот на ДФРМ, Ристе Попески – Димовски.

Листа на пријавени наставници XL-Школа „Млади Физичари“

ДФРМ
 

АРХИВА НА „ИМПУЛС“

Ужувате во читањето на старите броеви,  се планира и нов број кој ќе биде публикуван исклучиво во електронска верзија и ќе биде достапен на нашата веб страна, а артиклите кои ќе го сочиниуваат новиот број ќе бидат објавувани онака како ќе пристигнуваат од нашите дописници со предходно одобрение од редакцијата, односно само одреден број на статии обединети ќе претставуаат нов број од списанието „Импулс“.

Затоа посетувате ја често нашата веб страница, за да бидете навремено информирани за новитетите :)

ИЗВЕСТУВАЊЕ ! (06.11.2015)

ИЗВЕСТУВАЊЕ ! (06.11.2015)
 
Почитувани посетители и учесници !
 
Со почит
ДФРМ
 

ИЗВЕСТУВАЊЕ ! (08.10.2015)

ИЗВЕСТУВАЊЕ ! (08.10.2015)
 
Почитувани посетители и учесници !

Ве известуваме дека јубилејната XL Школа „Млади физичари" ќе се одржи на 27 и 28 ноември 2015 година, на Институтот за физика при ПМФ во Скопје.

Повеќе информации на линковите подолу.
 
Програмата за XL Школа „Млади физичари“ ќе биде објавена наскоро.
 
Со почит
ДФРМ
 

ИЗВЕСТУВАЊЕ ! (05.10.2015)

Почитувани посетители и учесници !
 
Олимпијада по експериментална физика
Трета олимпијада по Експериментална Физика - Ден на отпорници
31 октомври 2015, Куманово, Република Македонија

 Со почит
ДФРМ
 

ИЗВЕСТУВАЊЕ ! (20.07.2015)

Во периодот од 5 до 12.07.2015 година во Мумбај, Индија се одржа 46та Меѓународна олимпијада по физика на која учествуваа повеќе од 390 ученици во средни училишта од 86 земји. Република Македонија ја преставуваа следниве ученици
1. Дејан Максимовски, ПСУ „ Јахја Кемал“, Бутел,
2. Софија Димоска, ПСУ „Јахја Кемал“, Струга,
3. Драган Трајчев, ПСУ „Јахја Кемал“, Гази Баба,
4. Дејан Пејчиноски, СОУ „Ибрахим Темо“, Струга,
5. Филип Митровски, СОУ „Миле Јаневски Џингар“, Македонска Каменица.
На олимпијадата ученикот Дејан Максимовски од Штип, ученик во ПСУ „ Јахја Кемал“, Бутел, освои награда за успешно учество на Олимпијадата. Успехот на Дејан Максимовски е од особено значење со оглед на фактот што тоа е првата награда на Меѓународна олимпијада по физика после десетина година, како и поради фактот што од бронзениот медал го делеа само 1,6 поени.  
Оваа награда се надеваме дека ќе биде мотив и за останатите ученици од Македонија кои учествуваат на натпреварите организирани од ДФРМ, да продолжат да ги продлабочуваат своите знаења во физиката и веќе на некоја од следните олимпијади да имаат можноста да ја преставуваат Република Македонија и да се натпреваруваат со своите врсници од останатите земји од светот. 
Со почит
ДФРМ

Donations by:

Macedonian Power Plants

AkademskaKniga

Lamina u boja

Anhoch

Tabernakul

Watch All Recorded Conferences

NN-Play-icon

Почитувани посетители, за да пристапите до видео материјалите од сите активности на Друштвото, кликнете врз сликата погоре („плеј“ знакот), при што ќе ви се отвори нова стана со „плејер“ во кој се поставени сите видео материјали од сите активности на Друштвото, предавања, семинари и сл.

  • 1
  • 2

АРХИВА НА „ИМПУЛС“

Почитувани посетители,

Во наредниот период  дневно ќе бидат објавувани од архивата по неколку броеви од списанието „Импулс“ за популаризација на физиката. 

За да пристапите до саканиот број тоа можете да го направите и преку главното мени соодветно: ПУБЛИКАЦИИ -> СПИСАНИЕ „ИМПУЛС“ -> АРХИВА -> ( и тука го избирате соодветниот број )

Во оваа секција подолу ќе бидат објавувани само привремено најново додадените архивски броеви од списанието, онака како што ќе се објавуваат во текот на една седмица.


Faculty of Natural Sciences and Mathematics, University Ss. Cyril and Methodius, Skopje, Macedonia

grbpmfpmf-logo-white-flattend

Number of Visits:

Content View Hits : 114634